Brexit en domeinnamen – dat kan best complex worden

Woensdagmiddag werd door ECO een eerste telefonische informatie ronde gehouden over de mogelijke gevolgen van Brexit. Ondanks de vakanties in Europa en het feit dat sommigen nog in de VS zijn vanwege HostingCon was er een behoorlijke opkomst.

Op de agenda stond dus Brexit en specifiek wat dat voor de registraties van domeinnamen gaat betekenen. Dat is interessante materie en op dit punt wordt opgemerkt dat ECO in ieder geval zal werken aan een document bestemd voor de onderhandelaars. Die onderhandelaars, dat zullen dus medewerkers van de Europese Commissie zijn en de regering in Londen. Die staan zoals bekend voor een unieke en zware opgave: het Verenigd Koninkrijk uit de EU halen. Hoe dat proces precies zal gaan verlopen weet echt geen hond, het is daarvoor nog te vroeg.

Wat wel al bekend is is dat er voorwaarden gelden voor domeinnaam registraties die voor Britse bedrijven en burgers waarschijnlijk een probleem gaan worden. Eurid is zo’n partij en de kans dat EC en EP daaraan toestemming geven speciaal voor dit geval de regels eenzijdig te verruimen lijkt niet echt waarschijnlijk. Een ander probleem dat kan ontstaan is de contractsduur voor Britse onderdanen die contracten met hosters hebben afgesloten waarvan een domeinregistratie deel van het pakket is. Als de registrar dat alleen een EU ingezeten mag aanbieden, moeten wellicht de contracten worden opengebroken.

Dat zijn voorbeelden die aangeven dat Britse burgers en bedrijven het lastig kunnen gaan krijgen. Brexit kan ook de andere kant uit vervelend zijn. Denk aan de afhandeling van transacties die door sommige internationaal opererende aanbieders centraal vanuit dat land worden geregeld. Moneytransfers zijn aan regels gebonden en hoe de bancaire sector er na een Brexit uitziet is compleet onmogelijk.

Op basis van deze eerste call kan in ieder geval worden geconcludeerd dat ECO de zaak volgt en daarover gaat en blijft communiceren. Het is ook duidelijk dat niemand precies weet wat er gaat gebeuren, maar dat het zaak is vinger aan de pols te houden. Die twee zaken gecombineerd: als je zaken doet met het Verenigd Koninkrijk is het zo gek nog niet de mailinglijst van ECO in de gaten te houden, de website van EURID is ook een mogelijke bron.

Bron: ISP Today zal binnen de marges van het mogelijke proberen over dit proces te berichten.