Chrome OS krijgt ‘always on’ spraakbesturing

Google gaat spraakbesturing inbouwen in Chrome OS, die met het commando ‘ok Google’ is te activeren. Daarmee volgt Chrome OS in de voetsporen van Android, waar deze functie al langer beschikbaar is. Vooralsnog is spraakbesturing beschikbaar in een vroege versie van het OS.

Op het sociale netwerk Google+ deed Google-ontwikkelaar François Beaufort uit de doeken hoe de nieuwe spraakbesturing in Chrome OS werkt. Zolang het scherm van een Chromebook aan staat en is ontgrendeld kan met het commando ‘ok Google’ de spraakbesturing worden geactiveerd. Gebruikers kunnen hun geschiedenis met spraakcommando’s terugvinden via de url http://history.google.com/history/audio.

Spraakbesturing is nog in ontwikkeling, maar kan al worden aangezet door een dev-versie van Chrome OS te installeren en de flag chrome://flags/#enable-hotword-hardware aan te zetten en vervolgens te kiezen voor spraakbesturing in de instellingen. Het systeem moet eerst getraind worden door driemaal ‘ok Google’ te zeggen, zodat de stem van de gebruiker wordt herkend. Wanneer spraakbesturing naar de final versie van Chrome OS komt is nog onbekend.

De werking van de nieuwe functionaliteit is vergelijkbaar met wat al op het Android-besturingssysteem is ingebouwd. Daar kan de spraakbesturing eveneens worden geactiveerd door ‘ok Google’ te zeggen. Net als op Chrome OS staat de spraakdetectie altijd aan.

Dit bericht is te lezen op www.tweakers.net