Microsoft en Facebook leggen 160Tbit/s-onderzeekabel aan tussen VS en Europa

Microsoft en Facebook kondigen aan een nieuwe internetverbinding aan te leggen tussen tussen de staat Virginia in de VS en de stad Bilbao in Spanje. De aanleg van de 6600km lange glasvezelkabel begint in augustus en moet in oktober 2017 gereed zijn.

De bedrijven noemen de kabel Marea, het Spaanse woord voor tij. Volgens Microsoft gaat het om de kabel met de hoogste capaciteit die in de Atlantische oceaan komt te liggen. De kabel wordt voorzien van acht vezelparen, het ontwerp is naar schatting goed voor een capaciteit van 160Tbit/s, ofwel 20 terabyte per seconde.

Microsoft en Facebook hebben Telxius de opdracht gegeven om de kabel aan te leggen. Dat bedrijf zal na aanleg de kabel blijven beheren en resterende capaciteit verkopen aan derden. Telxius is de infrastructuurtak van communicatiegigant Telefónica.

Het kabelsysteem komt te liggen tussen Virginia Beach en Bilbao en zal verder worden aangesloten op hubs naar Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De nieuwe kabelroute ligt ten zuiden van de bestaande trans-Atlantische kabels, die voornamelijk rond New York en New Jersey aan land komen in de VS.

De bedrijven zeggen de onderzeekabel nodig te hebben om de steeds groter wordende datastroom tussen datacenters in de VS en Europa aan te kunnen. Facebook heeft wereldwijd 1,65 miljard gebruikers en Microsoft wil zijn Azure-clouddienst in 32 regio’s op de wereld aanbieden. Microsoft investeerde in 2015 ook al in onderzeese netwerkkabels. Ook Google heeft eigen kabels in de oceaan liggen.

Bron: Tweakers.net