Canonical wil dat hostingbedrijven betalen voor gebruik merknaam Ubuntu – update

Volgens twee hostingbedrijven vraagt Canonical ze om een of twee euro per maand extra in rekening te brengen voor elke server met Ubuntu. Doen ze dat niet dan mogen ze naar eigen zeggen de Ubuntu-merknaam niet meer gebruiken op hun site.

De zaak kwam aan het licht via de oprichter van het Franse hostingbedrijf OVH. “Ubuntu vraagt ons om jullie een of twee euro in rekening te brengen voor elke virtual private server/pci/pcc/sd. Zo niet dan volgt een verbod op het gebruik van het merk Ubuntu op onze website.”

De eigenaar van OVH kreeg bijval van Jonathan LaCour van DreamHost: “Dat doen ze ook bij ons bij DreamHost en ik heb altijd het gevoel gehad dat het ongepast was.” De twee tonen zich beide verbaasd over de handelwijze van Canonical, maar laten tegelijkertijd blijken sympathiek tegenover Ubuntu te staan. Canonical heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Canonical lag al eerder onder vuur met betrekking tot de Ubuntu-merknaam. In 2013 sommeerde het bedrijf een kritische Ubuntu-site om het gebruik van het logo en de Ubuntu-naam in de url te staken, schreef Ars Technica destijds. Canonical bood daarop overigens excuses aan.

Update: Zoals user Aaargh! aangeeft blijkt OVH de Ubuntu-distro aan te passen, met onder andere een gewijzigde kernel. In het handelsmerkbeleid van Canonical staat dat bedrijven in die gevallen goedkeuring van Canonical nodig hebben als ze het Ubuntu-merk gebruiken. Bovendien dienen ze in dat geval een licentieovereenkomst met mogelijk betaling te sluiten met Canonical.

Bron: Tweakers.net