Fedora Project maakt Fedora 24 beschikbaar

Fedora Project heeft dinsdag Fedora 24 uitgebracht. De door Red Hat gesponsorde Linux-distro wordt geleverd met Gnome 3.20 en bevat een groot aantal verbeteringen onder de motorkap. De compiler heeft een update gekregen naar GNU Compiler Collection 6.

Fedora 24 moest vier keer uitgesteld worden om op het laatste moment bugs te verhelpen. De distro zou eigenlijk 17 mei verschijnen, maar dinsdag is het OS dan toch vrijgegeven. De verschillende versies van het Linux-OS bevatten nieuwe functionaliteit. Zo bevat Fedora 24 Workstation, de versies voor laptops en desktops, Gnome 3.20. De software heeft Wayland nog niet standaard, maar er is wel werk verricht voor de X-vervanger en Fedora Project wijst op de mogelijkheid dat Fedora 25 wel default Wayland draait.

De distro komt met versie 2.3 van glibc, wat een positieve invloed op de prestaties zou moeten hebben. Er zijn daarnaast verbeteringen bij de Posix-compliance doorgevoerd en versie 6 van de GNU Compiler Collection is aanwezig. Alle basispackages zijn gebaseerd op GCC 6, wat de stabiliteit ten goede zou komen.

Naast Workstation is de Server- en Cloud-versie van Fedora 24 verschenen. Server wordt geleverd met packages en tools als FreeIPA 4.3 voor gebruik in combinatie met servers en Cloud is een geminimaliseerde versie voor cloudtoepassingen. De Cloud-versie wordt onder andere met de package OpenShift Origin geleverd. Dit is een platform-as-a-server op basis van het Kubernetes-containerplatform voor apps.

Daarnaast is er Fedora Spins voor gebruikers die andere desktopomgevingen willen uitproberen. Deze versie bevat onder andere KDE Plasma, Xfce, LXDE, Mate-Compiz en Cinnamon. Een andere alternatieve Fedora-versie is Labs, met software gericht op specifieke toepassingen als games en robotica. Tenslotte is er een versie voor ARM-socs. De versies van Fedora 24 zijn te verkrijgen via de downloadsectie van het project.

Fedora wordt gesteund door Red Hat en dient als basis voor Red Hat Enterprise Linux.

Bron: Tweakers.net