Gewone harde schijven in een datacenter – dat kan heel goed

Op ISP Today is al eens eerder aandacht besteed aan het AmerikaanseBackblaze. Als klein duimpje op de Amerikaanse cloudmarkt weet het met scherpe acties en slimme vondsten de eigen plek tussen het marketing geweld van die paar grote speler goed te verdedigen. Alleen al om die reden is het volgen van het blog iets de moeite waard is. Handig is ook dat ze niet in Nederland actief zijn, als ISP Today er iets over schrijft is dat geen verhulde reclame maar pure kennisdeling.

De reden nu weer aandacht voor deze club te vragen is deze keer niet een slimme marketing actie maar eenposting over de harde schijven die ze in het datacenter gebruiken. Met ruim 66.000 exemplaren in gebruik valt er natuurlijk een hoop te vertellen over de kwaliteit van merken, modellen, series en enkele exemplaren. De cijfers die ze publiceren laten zien dat voor storage schijven van 2 tot en met 8 TB in gebruik zijn en zo te zien is het merendeel gewone consumenten hardware. Schijven van 8 TB (dat zijn de helium gevulde modellen) zijn nog niet zo heel lang beschikbaar, dus over de betrouwbaarheid op basis van alledaags datacenter gebruik viel nog niet veel te zeggen.

Als de publicatie van Backblaze klopt kan voorzichtig worden gesteld dat gewone 8 TB discs zonder meer een interessante optie zijn. Het bedrijf geeft aan dat de prijs/kwaliteit verhouding dik in orde is, dat punt kunnen we vanuit Nederland niet controleren. Wat we wel zonder meer kunnen aannemen is dat met het uitfaseren van 2TB exemplaren voor 8TB units een forse ruimtewinst wordt behaald. Opvallend genoeg wordt de impact op het energieverbruik niet genoemd.

Voor wie zelf met de data aan de slag wil: in de reacties staat een verwijzing naar een excel sheet, wel zo handig als je wil filteren of sorteren.