Kwaadwillenden breken in op servers van forumsoftware phpBB

De servers van de populaire forumsoftware phpBB zijn afgelopen weekend gekraakt. Dat maakte het ontwikkelteam van de software bekend. Het is nog niet duidelijk wat kwaadwillenden precies buitmaakten.

Dat schrijft het phpBB-team op zijn website. “We hebben onmiddellijk ons netwerk offline gehaald voor onderzoek, terwijl de aanval nog gaande was”, zo staat er. Voorlopig is niet bekend wie er achter de aanval zit en wat het motief is.

Het team adviseert iedereen die zich heeft geregistreerd op de site van phpBB maatregelen te nemen. Wie bijvoorbeeld het wachtwoord op www.phpbb.com of area51.phpbb.com gebruikt op andere sites, doet er goed aan die daar te veranderen. De oorzaak van de hack is niet bekend, maar hij trof volgens het ontwikkelteam nadrukkelijk niet de forumsoftware zelf, wat betekent dat installaties op andere servers niet kwetsbaar zijn.

Het phpBB-team zegt de komende tijd met meer informatie te komen. “We zullen onze systemen van de grond af aan opbouwen en zullen de integriteit van alle data controleren voor we die online zetten. Dit proces duurt waarschijnlijk enkele dagen.”

PhpBB is populaire forumsoftware die community’s wereldwijd gebruiken. Lange tijd had de software te kampen met een slecht imago op het gebied van veiligheid. Dat was onder andere te wijten aan malware, waardoor talloze websites met de software werden gedefaced. Tegenwoordig zou de software veiliger zijn, beweren de ontwikkelaars. De laatste versie, 3.1.2, dateert van vorige maand.

Dit bericht is geschreven door Tweakers en is te lezen op:

http://tweakers.net/nieuws/100269/kwaadwillenden-breken-in-op-servers-van-forumsoftware-phpbb.html