Microsoft brengt testversie van Skype Translator voor realtimevertalen uit

Microsoft heeft maandag een testversie vrijgegeven van Skype Translator, een tool voor het realtimevertalen van videogesprekken. Het bedrijf doet dit nadat het vorige maand formeel met het previewprogramma begon.

Dat maakte het Amerikaanse softwarebedrijf bekend op zijn Skype-blog. Voorlopig ondersteunt de tool alleen gesproken Engels en Spaans, maar Microsoft belooft dat meer talen zullen volgen. Daarnaast kan Skype Translator ook overweg met ruim veertig geschreven talen.

Microsoft kondigde Skype Translator in mei dit jaar aan. Destijds liet het Amerikaanse bedrijf in een demonstratie al zien hoe twee medewerkers tegen elkaar spraken in Duits en Engels. De software vertaalde de ‘gehoorde’ woorden naar een andere taal om die vervolgens weer uit te spreken. Een maand geleden begon Microsoft met een gesloten previewprogramma.

Onlangs voerde Microsoft naar eigen zeggen een succesvol experiment uit bij twee scholen: één in de Verenigde Staten en één in Mexico. Bij die scholen spreken de leerlingen respectievelijk Engels en Spaans. Het Amerikaanse bedrijf liet ze vervolgens met elkaar praten, zonder dat de leerlingen wisten met wie ze spraken en waar hun gesprekspartner vandaan kwam.

Skype Translator werkt met machine learning, wat inhoudt dat het programma de gesproken en geschreven input van zijn gebruikers gebruikt om een taal beter te ‘snappen’. Microsoft zegt dan ook dat de ondersteuning van gesproken Engels en Spaans verbetert naarmate die vaker worden toegepast. Het bedrijf zoekt nog uit welke talen het binnenkort gaat ondersteunen. Microsoft roept gebruikers dan ook op om eventuele wensen kenbaar te maken.

Overigens kan niet iedereen zomaar van Skype Translator gebruikmaken. Voorlopig werkt de tool enkel op een apparaat met Windows 8.1. Microsoft zegt echter dat ‘zo veel mogelijk’ talen zullen volgen en dat dit in de toekomst ook op ‘zoveel mogelijk’ platformen kan. Wanneer dit allemaal moet gebeuren, is nu alleen nog niet duidelijk. Het gaat om een meerjarenplan.

Skype Translator is Microsofts recentste poging om realtimevertaling door te laten breken. Al jarenlang proberen bedrijven succes te boeken met soortgelijke systemen. Zo deed Cisco al proeven tijdens een videoconferentie en werkte Google aan een functie om telefoongesprekken realtime te vertalen.

Dit bericht is geschreven door Tweakers.net en is te lezen op:
http://tweakers.net/nieuws/100268/microsoft-brengt-testversie-van-skype-translator-voor-realtimevertalen-uit.html